Paddock paradise

Het paddock Paradise principe vond zijn gading in het op een natuurlijke wijze houden van paarden. Hierbij wordt er een looppad gecreëerd waar paarden onbeperkt op kunnen blijven rondlopen. Dit looppad gaat vaak rond de weides heen. Daarnaast worden de paarden ook gestimuleerd om te wandelen door het eten, drinken en schuilmogelijkheden te verspreiden op het looppad. 
 
Het oorspronkelijke idee is afkomstig van Jaime Jackson. Jaime is een Amerikaanse hoefsmid, het idee had destijds dan ook een functie in het belang van de hoeven van het paard. Volgens Jaime kan een hoef natuurlijk herstellen van aandoeningen. De paddock Paradise stimuleert voorwaartse bewegingen, wat de natuurlijke heling van de hoef ten goede komt. In Jaime zijn onderzoek werd aangetoond dat het lopen over verschillende soorten ondergrond een positief effect heeft op zowel hoefkwaliteit als op de algehele gezondheid. 
 
Onderzoek wees uit dat het niet enkel de hoef ten goede komt maar ook de fysieke en mentale gezondheid van het paard worden ermee opgekrikt. Door het lopen wordt ook het spijsverteringsstelsel gestimuleerd. Verder wordt de grasinname zoveel mogelijk beperkt bij een paddock Paradise systeem. Op die manier kunnen ziekten zoals hoefbevangenheid, zomereczeem en insulineresistentie vaak voorkomen worden. Dit maakt het ook ideaal voor de sobere rassen zoals de shetlandpony.
 
Tegenwoordig worden er ook vaak leuke elementen toegevoegd voor de paarden. Denk hierbij maar aan takken, boomstammen om over te springen, ballen om mee te spelen… Op die manier vervelen de paarden zich niet snel en zijn ze vaak gelukkiger. 
 
Het paddock Paradise systeem biedt dus tal van voordelen. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom niet iedereen zulk systeem opneemt in zijn/haar weidemanagement. De reden hiervoor is dat het best veel plaats in beslag neemt, plaats die er vaak niet is. Uiteraard is het systeem nog in volle opmars, wat de toekomst nog te bieden heeft, weten we niet. 
 
De wetenschap achter dit fenomeen:
Een paard is zo geschapen om de hele dag rond te lopen, opzoek naar eten. Hierdoor eet het paard ook meerdere malen per dag kleine beetjes. De maag is erop afgestemd door voortdurend maagzuur te produceren. Het neveneffect hierbij is dat het langdurig niet eten voor een paard nadelig is doordat er overtollig maagzuur aanwezig is en hierdoor maagzweren kunnen optreden. Bij een paddock Paradise worden kleine beetje hooi verspreid over het ganse looppad. Wat maakt dat het paard de hele dag kleine beetjes eet en dus minder snel maagproblemen zal ondervinden. Niet alleen de maag heeft baat bij de paddock paradise, maar ook voor de bloedsomloop is dit soort weidemanagement voordelig. Zo heeft het paard geen spieren in het onderbeen, wel pezen. Door het been op te tillen en weer neer te zetten, krimpen de pezen en zetten ze weer uit. Dit fenomeen zorgt ervoor dat het bloed wordt rond gepompt in het paardenlichaam. Wanneer het paard veel wandelt in het paddock paradise systeem, zal dit dus ten gunste zijn van de bloedsomloop. Als dat nog niet alles was, treedt er ook een natuurlijke hoefslijtage op. Deze natuurlijke hoefslijtage kan bevorderd worden door verschillende ondergronden te plaatsen. Door de natuurlijke hoefslijtage is een periodieke hoefsmid overbodig. Naast dat het gezond is voor het paard, is het dus ook nog eens goed voor de portemonnee, een echte win-win!