Na de rel: wat is er nu écht aan de hand met de verlaging van de btw op paarden?

Lagere btw op de verkoop van paarden? Het bericht van Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) veroorzaakte een storm - van lacherigheid tot beschuldigingen van cliëntelisme. Maar wat is er echt aan de hand?

“Natuurlijk valt de communicatie nu slecht, na het nieuws over het terugdraaien van de geplande verlaging van de btw op fietsen, na de discussies over de btw-verlaging voor energie”, zucht Hilde Vautmans. Het Europees Parlementslid tweette er nogal triomfantelijk over en dat veroorzaakte een storm aan reacties - gaande van mopjes over oprispingen van wereldvreemdheid en politiek gelobby voor de eigen winkel.

Maar wat is er echt aan de hand? Donderdag stemde de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin), waarin de Europese minsters van Economische Zaken en Financiën zetelen, behalve over bijkomende sancties tegen Rusland ook over een wijziging van de Europese btw-richtlijn. Lidstaten mogen nu de btw verlagen op onder meer de uitlening van boeken, farmaceutische producten als voorbehoedsmiddelen, zonnepanelen, fietsen en... paardachtigen.

In België betaal je 21 procent btw voor een rij- of fokpaard, of dat nu een Shetlandpony is of een Arabische volbloed. In Frankrijk is dat 20 procent, in Luxemburg 17 procent, in Duitsland 19 procent, in Nederland ook 21 procent. En daar gaat het volgens Vautmans over: “De paardensector is economisch belangrijk in ons land. Als Frankrijk zoals gepland de btw al verlaagt naar hun oude tarief van 5,5 procent, Duitsland volgt en België niet, waar gaat de Chinees of de Amerikaan zijn springpaard dan kopen?”

België is het nog steeds een walhalla van de fokkerij. De sector is goed voor een jaaromzet van 3,3 miljard euro. In 2020 werden 3.500 ‘Vlaamse’ paarden wereldwijd verkocht, voor een totale waarde van 65 miljoen euro - of gemiddeld 18.500 euro per paard.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) staat er alleszins niet voor te springen. “Op Europees niveau heb ik vooral geijverd om de btw op sloop en heropbouw op 6 procent te krijgen en op Belgisch niveau voor verlaagde btw op gas en elektriciteit. Bij mijn weten ligt de btw-verlaging voor paardenhandel niet op tafel van de regering.”

“Ik weet ook dat dit geen topprioriteit is - zo wereldvreemd ben ik niet”, besluit Vautmans. “Maar als België economisch een topland in de paardensector wil blijven, moeten we dat debat durven te voeren.”